vrijdag 26 april 2013

De Top 5 oude mannen waarmee Ellen Page rare relaties aangaat in films

Ellen Page is fantastisch. Ze is uniek, kan geweldig acteren en kiest zo nu en dan ongewone rollen. Erg ongewone rollen.

5. Die mannen die Ellen Page praktisch verkrachten in die films waarin ze van huis weg rent en dubieuze steun vindt in Maxwell McCabe-Lokos.

Voordat Ellen Page de op één na populairste zwangere tiener ooit werd, kwam ze uit een achtergrond van arthouse cinema en X-Men 3. In The Tracey Fragments en Mouth To Mouth (die ik omdat de verhalen hetzelfde zijn samen noem) speelde ze tieners die van huis wegrenden en steun vonden bij junkies gespeeld door Maxwell McCabe-Lokos (prima naam als je het mij vraagt). Uiteindelijk loopt die dubieuze zwerver-leefstijl natuurlijk uit de hand en wordt ze zo goed als verkracht door een dikke pimp (Tracey Fragments) en een kerel die er uit ziet alsof hij in een wolf kan veranderen (Mouth to Mouth).

4. Thomas Haden Church (Smart People)

Smart People is die film die probeerde Juno 2 te zijn en dat niet was omdat Sarah Jessica Parker erin zat. Hierin wordt Ellen Page verliefd op Thomas Haden Church. Die speelt echter haar oom. En is duizend jaar oud.

3. Rainn Wilson (Super)

Elke paar jaar komt er een indiefilm die op een unieke manier naar superhelden kijkt (zie: Kick-Ass, Special, Defendor). In Super is het Rainn Wilson die als The Crimson Bolt het recht in eigen handen neemt. Stripboekwinkelverkoopstermeisje Ellen Page vindt dat zo geweldig dat ze zijn sidekick wil worden en nog veel meer.

2. Patrick Wilson (Hard Candy)

De controversiële instant-klassieker die de carrières van zowel Ellen Page als regisseur David Slade lanceerde. (Die David ging overigens vervolgens onder andere Twilight 3 maken, en ik vind het verontrustend hoeveel elementen uit deze lijst een link lijken te hebben met de twilight films, aangezien die gaan over een tienermeisje dat verliefd wordt op een kerel van een paar honderd jaar oud.) In Hard Candy staat het vraagstuk centraal of Patrick Wilson’s Jeff nou een pedofiel is of niet. Ellen Page’s Hayley heeft daar al zo haar theorieën over en vanaf dat moment wordt het langzaam steeds onduidelijker wie nou de slechterik is. Ook speelt Sandra Oh in de film, die bekend is van meerdere bijrollen in films waarin ze die-aziaat-uit-grey’s-anatomy speelt. 

1. Jason Bateman (Juno)

Juno was die teenage dramedy (dat betekent dat het net te serieus was om gewoon een komedie te zijn) die plotseling tienduizendmiljard ophaalde in de box office. Ineens hoefde de nerd-hoofdpersoon niet meer iemand te zijn die cool wilde zijn net als de cheerleaders maar gewoon zichzelf kon wezen. Voor High-school films een tamelijk nieuw concept blijkbaar, en er volgden dan ook vele soortgelijke films (Charlie Bartlett, Easy A). Juno vindt de mannelijke helft van de adoptieouders van het (ongetwijfeld hilarisch getalenteerde) kindje van Page en Michael Cera iets te leuk en dat levert uiteindelijk, zoals dat schijnbaar hoort in films met Ellen Page, een nogal ongemakkelijke situatie op.

Geschreven in 2012 voor VPRO Dorst.

Geen opmerkingen: